Verwijzing en afspraak maken
Verwijzing van uw dokter naar Oog en Welzijn in Dokkum of Grou
Waarom krijgt u een verwijsbrief van uw huisarts?
Voor specialistische zorg, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, heeft u een verwijsbrief nodig.
Met alle zorgverzekeraars hebben wij afspraken dat verwijsbrieven van huisartsen en medisch specialisten worden geaccepteerd.
Verwijzingen van de register-optometrist worden door de meeste zorgverzekeraars ook geaccepteerd, behalve van ASR, DSW, ENO en ONVZ.
De verwijzer geeft alleen een verwijzing als dit medisch nodig is. De verwijzer weigert een verwijzing als hij ervan overtuigd is dat deze voor u niet zinvol is en moet dan duidelijk aan u uitleggen waarom hij geen verwijsbrief wil geven.
Wanneer heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts en hoe komt de afspraak tot stand?
Bij Oog en Welzijn heeft u altijd voor het eerste bezoek een verwijsbrief nodig. Een specialist kan u ook verwijzen. Vaak krijgt u van de huisarts een patiëntenbericht mee. Als uw huisarts de verwijzing heeft aangemaakt dan ontvangen wij deze digitaal. U ontvangt dan van ons binnen 5 werkdagen een afspraak per post.
Heb ik een verwijsbrief nodig voor een controle afspraak?
Voor een controle afspraak heeft u geen verwijzing nodig. U heeft wél een nieuwe verwijzing nodig als u wel bij ons onder behandeling staat, maar er zich een nieuw medisch probleem voordoet.
Waar kan ik terecht bij Oog en Welzijn?
Oog en Welzijn heeft een oogkliniek in Dokkum en in Grou. Indien u een oogoperatie moet ondergaan dan vindt deze altijd plaats in Dokkum, maar alle voor- en nabehandelingen kunnen ook in Grou plaatsvinden. U kunt zelf een keuze maken waar u deze behandelingen wilt laten plaatsvinden.
Wat kan ik doen bij spoed?
Bij spoed raden we u aan om direct contact op te nemen met uw huisarts.
Vergoeding en eigen risico
Voor meer informatie over vergoeding en verbruik van uw eigen risico klik hier
Wat moet u weten over uw afspraak bij Oog en Welzijn?
Wij werken in supervisie spreekuren onder leiding van een oogarts of physician assistant (P.A.). Dit houdt in dat de oogarts niet alle patiënten zelf ziet. De arts volgt via ons systeem uw hele bezoek en beoordeelt of hij/zij u persoonlijk moet zien. Hierdoor levert Oog en Welzijn efficiënte zorg en houden we de zorg betaalbaar.
Het spreekuur wordt door een team van medewerkers (paramedici) gedaan. Het team bestaat naast de oogartsen uit physician assistants, doktersassistenten, technisch oogheelkundig assistenten en optometristen. Samen met u bepalen we wat de beste zorg en behandeling voor u is.
- Nadat u zich gemeld heeft bij de balie zal de assistent een aantal metingen uitvoeren en uw ogen druppelen met pupil verwijdende druppels. U kunt daarom NIET zelf autorijden. Houd hier rekening mee en neem iemand mee die u terug kan rijden!
- Vervolgens wordt u gezien door een paramedicus. Deze zal met u uw klachten bespreken en verder onderzoek verrichten. Aan de hand van de bevindingen zal de paramedicus en/of de oogarts de behandelmogelijkheden met u bespreken.
- Het hele bezoek duurt 1 à 1,5 uur. De duur is afhankelijk van het aantal onderzoeken dat verricht moet worden.
Wat neemt u mee naar het spreekuur?
- Identificatie zoals een ID-kaart, paspoort of rijbewijs.
- Actuele medicatielijst (op te vragen bij uw apotheek of huisarts)
- De sterkte van uw bril voor veraf. De sterkte staat vaak aangegeven op een kaartje of papieren van de opticien waar u uw bril heeft aangeschaft. Neem ook uw bril mee.
- Indien u lenzen draagt neem dan uw lenzenbakje en lenzenvloeistof en bril voor veraf mee. Uw lenzen dienen uitgelaten te zijn om uw ogen goed te kunnen bekijken.
Wij schudden geen handen, maar laten u op andere manieren welkom voelen
Bij Oog & Welzijn schudden wij geen handen, maar natuurlijk laten wij u op andere manieren welkom voelen in onze kliniek. Het niet meer schudden van elkaars hand was een maatregel waar we allemaal erg aan moesten wennen, omdat handen schudden onderdeel is van onze cultuur. In het kader van veilige zorg aan patiënten hebben we besloten het handen schudden niet terug te laten komen. Bij Oog & Welzijn maken we gebruik van een gesproken begroeting of afscheid. We schudden geen handen en gebruiken geen alternatieve manieren met fysiek contact.Naast deze maatregel, hebben wij nog een aantal andere basismaatregelen:
- Wij verzoeken u om uw jas niet mee te nemen in de spreekkamer;
- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
- Gebruik papieren zakdoekjes;
- Bent u verkouden? Draag dan uit voorzorg een mondneusmasker, deze kunt u verkrijgen bij de balie.