Orthoptie
De orthoptist.
Aan wie en bij welke problemen kan de orthoptist hulp bieden?
- kinderen met een lui oog
- bij scheelzien
- bij dubbelzien
- bij hoofdpijn na inspanning van de ogen
- kinderen die een bril nodig hebben
Het orthoptisch onderzoek bij kinderen
De orthoptist beschikt hiervoor over diverse,op het kind gerichte, methoden. Vervolgens wordt de gezichtsscherpte, zo mogelijk van de ogen afzonderlijk, bepaald. Afhankelijk van de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van het kind, gebruikt de orthoptist hiervoor plaatjes, figuren, cijfers of letters op verschillende afstanden.
In de meeste gevallen zal de orthoptist daarna beide ogen druppelen met een of
meerdere oogdruppels, die minstens 30 minuten moeten inwerken. Door deze oogdruppels worden de pupillen verwijd en wordt het vermogen om scherp te stellen tijdelijk stilgelegd. Hierdoor gaat uw kind gedurende enkele uren wazig zien en kan fel (zon-)licht hinderlijk zijn. Wanneer de druppels voldoende zijn ingewerkt, vindt de meting plaats. De orthoptist bepaalt met behulp van een speciaal lampje en glaasjes de brekingsafwijking van de ogen. Doordat de pupil verwijd is kan de orthoptist of oogarts tevens de binnenzijde van het oog beoordelen en zien of hier afwijkingen aanwezig zijn.
Het orthoptisch onderzoek bij volwassenen
Na het opnemen van de anamnese (klachtenrelaas) zal de orthoptist de samenwerking van de ogen, de oogstand en de oogbewegingen onderzoeken. Dit kan met verschillende methoden bepaald worden. Vaak worden bij volwassenen andere en meer uitgebreide testen gedaan dan bij kinderen. Vaak zijn bij een volwassene het gezichtsvermogen en de brekingsafwijking al bekend (door eerder onderzoek bij oogarts of optometrist). Soms is het echter toch noodzakelijk om een meting met oogdruppels te doen, om de sterkte volledig objectief te kunnen meten. Houdt u er daarom rekening mee dat u mogelijk na het onderzoek enkele uren wazig ziet en dus niet mag autorijden.
Diagnose, prognose en therapie
Het doel van de behandeling bij kinderen is het helpen bereiken van een optimale ontwikkeling van de gezichtsscherpte en een zo optimaal mogelijke samenwerking van de ogen. Bij volwassenen is het beleid vaak gericht op het stellen van de juiste diagnose, het begeleiden van een ziekteperiode en het helpen verlichten van klachten van dubbelbeelden of vermoeide ogen.
De behandeling kan bestaan uit:
- dragen van een bril
- afplakken van een oog (occlusietherapie)
- oogspieroefeningen
- prisma glazen
- advies voor een oogspieroperatie
- combinatie van bovenstaande punten
Nadat het orthoptisch onderzoek is afgerond, zal de orthoptist de bevindingen en de prognose met u (en uw kind) bespreken en een passend behandelplan opstellen. Indien nodig wordt een vervolgafspraak gemaakt. Als de oorzaak van de afwijking (tevens) op het gebied van een ander specialisme ligt, zal de orthoptist u hierover adviseren of u doorverwijzen.
Let op! Bij Oog en Welzijn worden géén strabismusoperaties uitgevoerd. Hiervoor wordt het kind verwezen naar een ander ziekenhuis.